İki yaştan yetişkine kadar yaşları içine alan bir dizi testtir. Zeka yaşı kavramı bu sayede çıkmıştır. Günümüzde Stanford- Binet testleri olarak geçmekte, zekayı normal popülasyondaki çan eğrisi dağılımına göre vermektedir.
Türkiye’de standardizasyonu, geçerlilik ve güvenilirliği yapılmış en önemli zeka testlerinden birisi olan WISC-R testi 6-16 yaş grubu bireylere uygulanır ve bu yaş grubundaki bireylerin zeka bölümünü yani IQ puanını ortaya çıkarır. Test; 6 sözel, 6 performans olmak üzere 12 alt testten oluşmaktadır. Test sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümü yani üç IQ puanı elde edilir.
Klinikte yaygın bir kullanımı olan ve 16 yaş üzerindeki bireylere uygulanan WAIS Zeka Testi bireylerin zeka bölümünü yani IQ puanını ortaya çıkarır. Test; 5 sözel, 5 performans olmak üzere 10 alt testten oluşmaktadır. Test sonucunda bireyin sözel, performans ve genel olmak üzere üç zeka bölümü yani üç IQ puanı elde edilir.
Amerika’da Wechsler tarafından geliştirilen bireysel zeka testidir. Binet’ten farklı olarak yaşlardan ziyade çeşitli alt testleri, performans ve sözel bölümler halinde ayırmıştır. Bugün yetişkinler, çocuklar ve okul öncesi çocuklar için kullanılan üç ayrı Wechsler testi mevcuttur.
Sözel testlerde genel bilgi, yargılama, aritmetik, benzerlik bulma, sayı dizileri ve sözcük anlamlarını içeren bölümler vardır. Performans bölümü ise zaman sınırlıdır. Resim tamamlama, şifre oluşturma, küplerle desen oluşturma, resim düzenleme ve parça birleştirme gibi kısımlardan oluşmaktadır.
Wechsler testleri modernize edilerek günümüzde WAIS III, WISC IV, WPSSI isimleriyle yetişkinler ve çocuklar için ayrı ayrı kullanılmaktadır. Ortalama bir saat süren bu testler ölçümler yanında birey hakkında gözleme dayalı bilgi de verirler.