Objektif Testler


Ülkemizde objektif testler içerinde en çok kullanılan; MMPI, Catell 3A Zeka Testi, Catell 2A Zeka Testi,Alexander Pratik Yetenek Zeka Testi, Porteus Labirentleri Zeka Testi, Good Enough Testi, AGTE, Gessell Gelişim Testi, Peabody Resim Kelime Testi , Metropolitan Okul Olgunluk Testi , Bender Gestalt Algı Testi, Benton Görsel Bellek Testi , Draw A Person , Standardize Mini Mental Testleri hasta popülasyonu ile klinik alanda olduğu kadar, okullarda, okul öncesi eğitim kurumlarında, spor psikoloji, endüstri psikolojisi, gelişim psikolojisi gibi non-klinik çalışmalarda da sıklıkla kullanılmaktadır.

Objektif Testler Niçin Kullanılır?

Çocuk ya da yetişkin danışanların psikolojik değerlendirmesini yapabilme becerisi ve yetkinliği kazandırmayı amaçlamaktadır.

objektif testler
Objektif Testler Nelerdir?
Cattel 2-A Testi;

Yükselen Lodos Özel Eğitim Merkezi bünyesinde uygulanan, Cattel 2-A Testi, zeka ve performans testidir. 7-14 yaş arası bireyler ile okuma yazma bilmeyen yetişkinlere uygulanmaktadır.Tamamen görsel itemlerdem oluşması nedeni ile kültürlerden arındırılmış bir zeka testidir.

Cattel 3-A Testi;

Kurumumuzda uygulanmakta olan bu testimizde Cattel 2-A Testi gibi zeka ve performans testidir. 14 yaş ve üzeri, üniversite mezunu ve öğrencilerine yönelik uygulanan bu test zekanın soyut alandaki işlevini saptamaya yöneliktir.

Porteus Testi;

Yükselen Lodos Eğitim Ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde uygulanmakta olanPorteus Testi bir labirent testidir.Genel yeteneği belirlemek amacıyla uygulanır.( Planlama Yeteneği ) 8 - 14 yaş arasındaki bireyler, okuma yazma bilmeyen yada ilkokul mezunu kişlere uygulanır.

Good Enough Harris Testi;

Çocuğun yaptığı resimler aracılığı ile çocuğun zekası hakkında bağlantı kurmayı amaçlayan bir testtir. 4 - 14 yaş arasındaki çocuklara Yükselen Lodos Özel Eğitim Merkezi bünyesinde uygulanmakta olan bir zeka testtidir.Küçük çocukların genel yetenek düzeylerine ilişkin bilgi vermektedir.

Agte ( Ankara Gelişim Tarama Envanteri );

0 - 6 yaş aralığında bulunan çocuklardaki gelişimsel sorunları tespit etmede kullanılan testtir.Çocuğa bakım veren kişiye sorulan sorulara verilen cevapların değerlendirilmesiyle yapılandırılmış bir testtir.AGTE, bir zeka testi değildir.Çocuğun bulunduğu yaştaki gelişimsel durumunu 4 farklı alanda ( Dil, Bilişsel, İnce Motor, Kaba Motor, Sosyal Beceri, Öz bakım ) ve genel olarak değerlendirir.

Gessel Gelişim Testi;

Yükselen Lodos Özel Eğitim Merkezi bünyesinde uygulamakta olduğumuz, Gessel gelişim testi 2 - 6 yaş arası çocuklara uygulanmakta olan bir gelişim izleme testidir.Bu test ile çocukların, Motor Becerileri, Küçük Kas Becerileri ve Görsel Olarak Algılamaları incelenmektedir.

Peabody Testi;

Özel Yükselen Lodos Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde uygulanmakta olan Peabody Testi bir kelime testidir. 3 - 11 yaş çocuk ve bireylerin dil gelişimini ( Kelime Bilgisini ) ölçmek amacıyla uygulanan bir gelişim testidir

Metropolitan Readness Testi;

Okula yeni başlayan çocuklarımızın birinci sınıf talimatlarını analmaya hazırlıklı olmalarını sağlayacak olan özelliklerini ve başarılarını ölçmek için hazırlanmıştır.( Okul görevlerine yardımcı olan başlıca faktörler, Çocuğun dildeki başarı ve becerileri, Görsel ve işitsel algılama, Adele koordinasyonu, Hareket becerileri, Sayı bilgisi, Talimatı ve izleyebilme grup faaliyetlerine ilgi göstermesidir.)

Metropolitan Readness Testi kimlere uygulanabilir?

Kurumumuz bünyesinde uygulanmakta olan Metropolitan Readness Testi 5 - 6 yaş çocuklarına uygulanmaktadır.

Benton Testi;

Bu testimiz Görsel algı performans testidir.8 yaşın üzerindeki herkese uygulanabilir.DEHB, Alzheimer ile sıkıntıları olan ve kaza geçirmiş bireyler uygulanabilir.