Kişilik kavramının karmaşıklığından dolayı bu testlerin objektiflik, güvenilirlik, geçerlik gibi nitelikleri zeka testlerine göre düşüktür.
Bireyin fikirleri, zevkleri, duyguları, ilgileri, olası reaksiyonları ile ilgili soru- cevap listelerinden oluşur. Sorular, ‘Evet’, ‘Hayır’, ‘Bilmiyorum’ şeklinde yanıtlanır. Uygulama standart, puanlama objektiftir.
Amerika ve Avrupa ülkelerinde en çok kullanılan ve standartizasyonu yapılmış bir kişilik testidir. Normal bireylerle, psikiyatrik tanı grubuna giren 10 alt grubu birbirinden ayırmaya yarayan 556 soruluk bir testtir. Bu 10 alt grup hipokondriazis, depresyon, histeri, psikopatik sapma, erkeklik-dişilik, paranoya, psikasteni, şizofreni, hipomani ve sosyal içe dönüklüktür.
Temel testlerin altında testin geçerliğini gösteren 3 alt test bulunur. Bu 3 alt testin puanları cevapların içtenliğini ve doğruluğunu gösterir. Bu testlerden belli puanın üstünde alınması durumunda test geçersiz sayılır. Alt testler yalan söyleme, savunucu tutum alma ve belirtileri abartma veya kendini kötü gösterme eğilimlerini ölçer.
MMPI, Türkçeye çevirilmiş ve profilleri ülkemiz normlarına göre yeniden düzenlenmiş olup, yaygın olarak kullanılmaktadır.